Biology MCQs (Set 2)

 

1)  1)   Which of the following  is produced by pancreas?

                Answer.   Insulin

2)  2)Insulin is secreted by

 

Answer.    Pancreas


  3) Mitochondria is also called

        Answer. Power house of the cell

4)  4)There are more anti-bacterial drugs than anti-viral drugs because

 

       Answer. Drugs can penetrate bacteria more effectively

5) 5)Fertility of soil can be improved by

               

Answer. Adding living earthworms

 

6)    6)Which of the following is true about the Bats?

 

                Answer. Bats are mammals

 

7)   If ozone layer gets removed in a region of stratosphere, t will result in:

 

                Answer. Skin Cancer in Humans

 

8)      Populaton of cell derived from a single parent cell is called

                Answer. Diploid

9)      Which of the following plants is biennial?

                Answer. Carrot

10)   Auxins are

                Answer. Plant hormones

11)    The ultraviolet rays in the stratosphere are absorbed by

 

                Answer.  Ozone

 

12)   The commonly parent elements in the artificial fertilizer are

                Answer.  Potassium, Nitrogen and Phosphorus

13)   Ginger is a stem and not a root because

 

                Answer. It has nodes and internodes

14)   The body cell of human bengs have 46 chromosomes each . The Number of Chromosomes in

The sperm cells of mam is

                Answer. 23

15)    Penicillin is produced from

                Answer. Fungi

16)   The inherited traits of a person can be investigated by the study of

                Answer. Deoxyribonucleic Acid

17)   The main atmospheric gas responsible for the Greenhouse Effect is               

                Answer. Carbon Dioxide

18)    The best source of Vitamin A is

                Answer.  Spleen

19)    The largest cell in human body is

                Answer.  Nerve cell

20)   Which one of the following is Ascorbic acid?

                Answer.  Prophase  , Metaphase ,Anaphase ,Telophase

21)   Who among the following scientists is responsible for binomial nomenclature?

 

                Answer. Carl Von Linnaeus

22)   Which one the following is associated with clotting of blood?

                Answer. K

23 ) The enzyme amylase acts only on

                Answer. Carbohydrates

23)   Which one of the following genus served as a source of blood for an exoandng world population

 

                Answer. Maize

24)   Which of the following environmental factors may be taen as biotic factor?

 

                Answer. Protozoa

25)   The pulvinus in ‘’Touch –me-not Plant  plays an important role in

 

                Answer. Leaf Movement

26)   The seed of wheat contains

                Answer. One Cotyledon

27)   Deficiency of which of the following vitamins causes “Night Blindness”?

                Answer. A

28)   Which of the following disease usually spreads through milk?

                Answer. Typhoid

29)   Which of the following disease is transmitted by mosquito?

 

                Answer.  Yellow Fever

30)   Number of chromosomes , per cell , n human beings is

 

                Answer. 46

31)   Which of the following is the site of protein synthesis?

 

                Answer. Ribosome

32)   Chlorosiss in plants is due to

 

                Answer. Pluses

33)   Perservative used for strawberries and plum squeshes

                Answer. Sodium Benzoate

34)   Silk is obtained from

 

                Answer. Moth of Silkworm

35)   Dead red blood corpuscles are stored in

 

                Answer. Spleen

36)   DPT vaccine acts against              

                Answer. Diphtheria , Whooping Cough , Tetanus

37)   Deficiency disease are caused due th deficiency of

                Answer. Vitamin

38)   Auxins are

                Answer.Plants Hormones

39)   Which part of the tea plant is used for making tea?

                Answer. Leaves

40)   Crosses are performed to get the new varieties by the prosess of

                Answer. Hybridisation

41)   Biomagnification is aprocess of.

 

                Answer. Accumulation of harmful chemicals into the bodies of organisms through food chain

 

42)   Which of  the following is not a bio- degradable pollutant?

                Answer. Both of the above

43)   The Time interval between two beats of a normal human heart is

 

                Answer.    0.8 Second

44)   Leguminous plants are good for increasing the fertility of the soil because they

                  Answer.   Fix nitrogen in the soil

45)   Which of the following vaccines was first discovered?

                Answer.Small Pox

46)   Which one of the following organisms is used in the producton of alcohol?

                Answer. Yeast

47)   Brown air in traffic congested cities is due to

 

                Answer. NO2

48)   Which among the following fruits is to berry?

                Answer. Banana

49)   Which one of the following is not a bone of human leg?

 

                Answer. Humeru

 

50)   Organisms having a definite nucleus in the cells are known as

 

                Answer. Euaryotes

Comments